• Bookfest București 2024
  • 29 mai - 2 iunie 2024

Începe Bookfest Junior, sărbătoarea copiilor curioși

 

 

📖 Zeci de evenimente dedicate copiilor, întâlniri cu scriitori importanți și reduceri la cărți de până la 80%, îi așteaptă pe toți copiii la Bookfest Junior 2024 (29 mai -2 iunie, pavilionul B2, Romexpo)

 

 

Programul special destinat micilor cititori din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest continuă și în acest an, sub titlul „Bookfest Junior”. Mai mult decât atât, proiectul  se bucură de unul dintre cele mai ofertante programe din istoria sa: zeci de evenimente, între care un program de 36 ateliere de lectură pentru copii, de muzică, de actorie, de orientare în carieră, organizate de Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți „De Basm”, de Liceul Româno-Finlandez și de Opera Comică pentru Copii îi așteaptă pe cei mai mici dintre cititori la Romexpo în perioada 29 mai-2 iunie 2024.

Copiii vor avea astfel ocazia să se întâlnească cu autorii preferați, să descopere noi cărți și scriitori, să socializeze cu alți copii și să-și descopere noi pasiuni. Scriitorii Luminița Corneanu, Luciana Grosu, Laura Grünberg, Andreea Iatagan, Mihai Mănescu, Alex Moldovan, Augustin Cupșa, Cosmin Perța, Ana Maria Sandu, Cristina Beatrice Preda, Adina Rosetti, Carmen Tiderle vor susține 12 ateliere de lectură și scriere creativă pentru copii în cadrul programului Atelierele „De Basm la Bookfest Junior”.

 

 

Atelierele „De Basm la Bookfest Junior”

 

Pentru al doilea an consecutiv, spațiul special amenajat De Basm la Bookfest Junior” va prinde culoare și se va însufleți cu povești, personaje de tot felul și ateliere de lectură, organizate de Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți „De Basm”. Copiii își vor putea întâlni autorii preferați și le vor putea asculta poveștile.

 

Programul cuprinde ateliere gratuite de lectură, de joacă, de întrebări fantastice, de rime și scriere creativă, adresate copiilor cu vârste între 3 și 14 ani.

Micii cititori vor fi întâmpinați de scriitorii: Luminița Corneanu, Luciana Grosu, Laura Grünberg, Andreea Iatagan, Mihai Mănescu, Alex Moldovan, Augustin Cupșa, Cosmin Perța, Ana Maria Sandu, Cristina Beatrice Preda, Adina Rosetti, Carmen Tiderle.

Atelierele se vor desfășura în Colțul de lectură, intitulat „De Basm la Bookfest Junior” (stand B22), amenajat de JYSK. Materialele pentru ateliere, dar și surprizele pentru vizitatorii standului „De Basm Bookfest Junior” vor fi asigurate de Maped.

 

Bookfest Junior se desfășoară în același timp și în același loc cu Salonul Internațional de Carte Bookfest, la Romexpo, Bulevardul Mărăşti nr. 65-67 (Piaţa Presei Libere), Pavilionul B2, având un stand special, Colțul de lectură „De Basm la Bookfest Junior” amenajat de Jysk, destinat evenimentelor pentru copii pregătite de editurile participante, de Asociația De Basm, de Liceul Româno-Finlandez și de Opera Comică pentru Copii.

 

Multe alte surprize îi așteaptă pe cei mici la standurile editurilor: reduceri între 10 și 80%, cadouri, vouchere pentru cumpărarea de cărți.

 

Noi titluri și colecții vor fi disponibile la standurile editurilor, întâlniri cu autori și ilustratori, români sau străini.

 

 Noi apariții editoriale și ateliere cu cei mai apreciați autori și ilustratori

 

În cadrul programului Bookfest Junior, copiii vor avea ocazia să-i întâlnească pe câțiva dintre cei mai apreciați autori de literatură română contemporană pentru copii.

 

Îndrăgitul scriitor Alex Moldovan lansează la Editura Arthur al patrulea volum al  seriei Olguța: Olguța și aventura din Orient Express, cu ilustrații de Jozsef Vass.  Andreea Iatagan publică, la Editura Panda, al treilea volum având-o drept eroină pe vulpița Miko Miko și soarele, cu ilustrații de Diana Tivu , iar Marin Mălaicu-Hondrari, la Editura Pandora M, Basmul Cămilelor (cu ilustrații de Adela Maria Calistru). Toți cei trei autori vor avea întâlniri cu copiii la standul Bookfest Junior sâmbătă, 1 iunie, respectiv duminică, 2 iunie.

 

Carmen Tiderle, laureata Premiului copiilor la Gala Premiilor Cărturino din acest an cu volumul Cornute cosmonaute (Editura Arthur, ilustrații de Vali Petridean), îi așteaptă pe cei mici cu un atelier de rime sâmbătă, 1 iunie, de la ora 15. Adina Rosetti le-a pregătit copiilor un atelier de întrebări fantastice, pornind de la volumul ei De ce și-a pierdut balaurul tableta… și alte întâmplări fantastice (cu ilustrații de Andrei Măceșanu, Ed. Arthur), finalist la Gala Premiilor Cărturino, la secțiunea Cartea de literatură pentru copii a anului.

 

Finaliștii la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, la secțiunea Cartea pentru copii și tineret a anului 2023, Luminița Corneanu (pentru Cameleonul Cami pleacă în Tibet, cu ilustrații de Andrei Damian, Editura Vlad și Cartea cu Genius) și Augustin Cupșa (pentru Două furnici și-un elefant, ilustrată de Andreea Dobreci, Editura Humanitas Junior) îi așteaptă și ei pe cei mai tineri cititori la standul De Basm la Bookfest Junior, sâmbătă, 1 iunie, de la ora 14, respectiv vineri, 31 mai, de la ora 11.

 

La standul Editurii Polirom, vineri, 31 mai, de la ora 15, se lansează Principiul viselor comunicante de Dan Lungu, Anisia și oceanul de uitare de Cosmin Perța și Conjurația M.O.B.I.L de Călin Torsan, apărute toate în colecția Polirom Junior, coordonată de Dan Croitoru.

 

Sâmbătă, de la ora 11.30, la standul Editurii Humanitas va fi prezentat volumul Muntele cu uși de Cătălin Pavel, iar duminică, de la ora 12, Povești care te trag de mânecă de Adriana Ștefan.

 

Tot sâmbătă, de la ora 12.00, la standul Editurii Frontiera va avea loc lansarea benzii desenate pentru cei mici Cozonăcei cu stafide de Diana Tivu, iar între orele 13 și 17 vor avea loc la Cafeneaua literară cinci ateliere de ilustrație cu Maria Surducan și Anna Benczedi.

 

La standul Editurii Cartier, în cadrul programului organizat de Republica Moldova, țara invitată de onoare a Salonului Internațional de carte Bookfest, Clubul Ilustratorilor și Editura Cartier au organizat mai multe sesiuni de dedicații desenate, cu ilustratoarele Irina Dobrescu, Mihaela Paraschivu, Veronica Neacșu si Anca Smarandache. Acestea vor avea loc sâmbătă, 1 iunie, între orele 10 si 13.

 

 

Dezbateri pe tema literaturii contemporane pentru copii

Joi, 30 mai, de la ora 12:00, la Cafeneaua literară, Clubul Ilustratorilor organizeazămasa rotundă Cartea pentru copii. Cum se face? Participă:Iustina Croitoru (Editura Humanitas), Stela Lie (Clubul Ilustratorilor), Gheorghe Erizanu (Editura Cartier), Diana Zografi (Editura Arthur), Dinu Dumbravician (Editura Faber Studio), Irina Dobrescu (ilustratoare).

 

Duminică, 2 iunie, începând cu ora 13.00, la standul Institutului Cultural Român din cadrul Bookfest 2024, va avea loc dezbaterea cu tema Literatura pentru copii și provocările ei de astăzi. Invitați: Luminița Corneanu (scriitoare și critic literar), Cosmin Perța (scriitor), Florina Pirjol (critic literar). Moderatoare va fi jurnalista Nona Rapotan.

 

Programul pliant Bookfest Junior 2024, harta standurilor editurilor participante și evenimentele din standul Bookfest Junior și din celelalte standuri sunt disponibile la fiecare dintre intrările din Pavilionul B, în standurile editurilor participante și în standul Bookfest Junior.

 

Programul evenimentelor de la Bookfest Junior 2024 poate fi consultat pe site-ul oficial www.bookfest.ro.

 

Organizatori: Asociaţia Editorilor din România, Asociația De Basm, Opera Comică pentru Copii, Liceul Româno-Finlandez, Editura Arthur, Editura Creator, Editura Cartier, Editura Frontiera, Editura Humanitas/Humanitas Junior, Editura Paralela 45, Editura Trei/Pandora M, Editura Polirom/Polirom Junior și Editura Vellant.