• Cele mai importante edituri din România vor aduce la Chișinău, între 28 august și 1 septembrie, cele mai bune cărți ale anului, dar și foarte multe materiale educaționale
  • O librărie Cărturești se va deschide, în premieră, la Chișinău, chiar în preajma Bookfest
  • Din gândurile organizatorilor în avanpremiera celei de-a patra ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău:
  • Cel mai important salon de carte din spațiul românesc”, punctează Liliana Nicolaescu–Onofrei, ministrul Educației și Culturii de la Chișinău
  • Mă bucur că, alături de ceilalți organizatori, am contribuit la intrarea în tradiție a acestui eveniment”, spune Nicolae Brînzea, directorul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi”
  • În cultură se pot pune bazele unor relații de colaborare mult mai sănătoase decât în multe alte domenii”, rezumă și Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, experiența edițiilor anterioare

 

Bookfest trece Prutul cu cele mai bune cărți pentru a patra ediție consecutivă a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, în perioada 28 august – 1 septembrie, la Centrul Expozițional MOLDEXPO. Peste 50.000 de cărți, cu reduceri care merg până la 80% din prețul de copertă vor fi disponibile pentru cei interesați în cele cinci zile ale evenimentului; cum cursurile școlilor încep la Chișinău pe 2 septembrie, oferta de materiale educaționale este și ea la fel de bogată în titluri și reduceri.

 

Istoricul și editorul Igor Șarov, numit președinte de onoare

Cele mai importante edituri din România și Republica Moldova vor fi prezente la această ediție care își propune să consolideze dialogul cultural între editorii, autorii și publicul de carte în limba română, mai ales că Bookfest se suprapune cu Ziua Limbii Române, celebrată și la Chișinău, pe 31 august. Din România, vor fi prezente cu stand 24 edituri, dintre care amintim: All, Arco Iris, Ars Libri, ART, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Editura Universității din Craiova, Eurodidactica, Gama, Humanitas, Junimea, Meteor Press, NEMIRA, Niculescu, Paul Editions, Polirom, Prut, RAO, Seneca, Taida, Trei, Vremea, dar și distribuitori de jocuri educaționale pentru copii, precum Happycolor.

Organizatorii evenimentului sunt, ca de fiecare dată în ultimii patru ani, Asociația Editorilor din România (AER), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Uniunea Editorilor din Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. O premieră pentru această ediție este și nominalizarea unui președinte de onoare, în persoana istoricului și editorului Igor Șarov, care a fost implicat decisiv în organizarea tuturor edițiilor de până acum.

Pentru al patrulea an consecutiv, cel mai important salon de carte din spațiul românesc – Bookfest, ajunge și la Chișinău, și nu întâmplător în perioada sărbătorilor care ne definesc ființa națională – Ziua Independenței și „Limba noastră”.  Acest eveniment cultural marcant vine să faciliteze accesul cititorilor basarabeni la noutățile editoriale din România, inclusiv cele mai recente traduceri ale unor bestselleruri internaționale”, spune Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Și, într-adevăr, venirea Bookfest la Chișinău a însemnat o apropiere progresivă a publicului din Basarabia de cartea românească. „Această a patra ediție Bookfest la Chișinău confirmă setea de românism și de carte românească din Basarabia. Mă bucur că, alături de ceilalți organizatori, am contribuit la intrarea în tradiție a acestui eveniment și cred că se poate spune că avem un nou pod peste Prut, un pod de cărți, de această dată”, a declarat Nicolae Brînzea, director al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

 

Chișinăul va primi un ”Cărturești” în preajma Bookfest

Mă bucur să văd că reușim, pentru a patra oară, să mergem cu Bookfest la Chișinău, unde publicul ne-a primit de fiecare dată cu brațele deschise. Bookfest Chișinău 2019 coincide și cu deschiderea, în premieră, a unei librării românești în Chișinău, ceea ce demonstrează că în cultură se pot pune bazele unor relații de colaborare mult mai sănătoase decât în multe alte domenii”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România. Astfel, ca o urmare firească a precedentelor ediții Bookfest, Librăriile Cărturești vor deschide în această perioadă o librărie Cărturești la Chișinău, pe o suprafață de circa 400 mp, în centrul comercial Malldova, aceasta fiind prima librărie Cărturești din afara României.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi zilnic între 10:00 – 20:00.

 

Calendarul integral al evenimentelor din cadrul ediției Bookfest Chișinău 2019 va fi disponibil în curând pe www.bookfest.ro, dar și pe pagina oficială de Facebook a Salonului Internațional de Carte Bookfest.

 

Organizatori: Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.

Parteneri media: TVR Moldova, Teleradio Moldova

 

 

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XIV-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu Mureș, Brașov – având și două ediții speciale de Crăciun la București. În 2019, salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Marea Britanie. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia și Statele Unite ale Americii.

 

Contact:

 

Mihai Mitrică

Director executiv

Tel. 0728 327 601

mihai.mitrica@aer.ro

 

Adrian Baciu

Asistent Relații Publice

Tel. 0728 327 603

adrian.baciu@aer.ro

 

 

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania